From the Media

Nederlandse kunst op de maan geeft slachtoffers klimaatcrisis gezicht

NOS Nieuws - February 2024

Twee werken van kunstenaar Bram Reijnders zijn meegereisd met de Amerikaanse lander Odysseus en gisteravond aangekomen op de maan. De kunstwerken maken deel uit van 'Faces of climate change', een project dat een gezicht probeert te geven aan mensen die lijden onder klimaatverandering.

"Dit heb ik nog nooit meegemaakt", reageert de Nederlandse kunstenaar. Zijn werk staat, samen met dat van zo'n 200 andere kunstenaars, op een chip aan boord van de Odysseus. Een soort Ark van Noach, noemt Reijnders het.

Er ging ook een fysiek kunstwerk mee, van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. Dat werk, Moon Phases genaamd, bestaat uit 125 kleine maantjes in verschillende fasen, van nieuw tot vol. In elk bolletje staat de naam van een kunstenaar, filosoof of wetenschapper gegraveerd, van Aristoteles tot Leonardo da Vinci en David Bowie.

Tijdcapsule over de mensheid

Dat alles maakt deel uit van een tijdcapsule waarin belangrijke kennis en informatie over de mensheid is opgeslagen. Die zal waarschijnlijk zonder problemen langere tijd op de maan kunnen blijven staan, want op de maan waait het niet. Zelfs voetstappen en sporen van maanvoertuigen blijven goed zichtbaar.

De tijdcapsule bevindt zich in het gezelschap van naar schatting zo'n 180 ton aan mensgemaakte spullen, van onderdelen van ruimtevoertuigen tot Amerikaanse vlaggen en golfballen.

En van andere kunst. Al in 1971 plaatsten astronauten van de Apollo 15-missie het beeldje 'Fallen Astronaut' op de maan, gemaakt door de inmiddels 98-jarige Belgische kunstenaar Paul van Hoeydonck. Dat beeldje diende ter nagedachtenis aan veertien astronauten en kosmonauten die bij eerdere missies het leven hadden gelaten.

Warhol twee keer

Het verhaal gaat dat er ook twee jaar eerder, in 1969, al een kunstwerk naar de maan ging. Het zou gaan om een klein keramisch tegeltje waarop zes kunstenaars een schets hadden gemaakt. Dit 'Moon Museum' was onder meer van de hand van Andy Warhol en Robert Rauschenberg. Warhol is ook een van de kunstenaars wiens naam in een maantje van Jeff Koons is gegraveerd, waarmee hij dus tweemaal op de maan aanwezig is.

More Content

Ruige kunstenaar verovert eerst de wereld en dan de ruimte

Frits Conijn - March 2024

CASH VOOR TRASH

Michael Klinkhamer - February 2024

Bram Reijnders in de uitzending bij Tijd voor Max

Tijd voor Max - February 2024